close

YOOtoppanel

otseminar  
Onze eerstvolgende seminars:

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 6 maart, Baptistengemeente Sneek

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 20 maart, evangeliegemeente Soest
ntseminar

Top Panel
donderdag, 28 oktober 2021
dinsdag, 10 november 2009 14:20
Inhoudsopgave
Verdeeld Koninkrijk
Koningen van het verdeelde koninkrijk
Assur
profeten
Alle pagina's

Assur

Jehu

Wanneer Jehu Joram, de tweede zoon van Achab, gedood heeft en zich meester maakt van de troon, onderwerpt hij zich aan de koning van Assur. Door schatting te betalen, krijgt hij rust aan de grenzen en kan hij zich concentreren op zijn binnenlandse problemen. De afbeelding van de knielende Jehu voor de koning van Assur is de enige die van een koning van Israël hebben. Men mocht immers geen afbeelding van enig levend wezen maken.

Tiglathpileser III (745-727, t.t.v. Jesaja) breidt Assyrië sterk uit van de Perzische Golf tot Israël door de opbouw van het eerste permanente leger. Assyrische bronnen vermelden Uzzia als hoofd van de Westelijke coalitie die hun opmars tijdelijk tot staan brengt.

Jesaja 7-8 spreken van een vergeefse poging van Israël en Aram (Syrië) om Juda onder Achaz in een coalitie tegen Assyrië te dwingen. Onder de goddeloze Achaz voert Juda een pro-Assyrische politiek. Hij vereert Assyrische goden,  sluit de tempel en ‘deed zijn zonen door het vuur gaan’. Zijn zoon Hizkia breekt met dit alles, verwoest de offerplaatsen, herstelt de tempel en de dienst aan Jahweh. De grote profeet Jesaja is waarschijnlijk zijn neef.

Salmaneser V (726-722) verovert het tienstammenrijk, maar sterft tijdens de inname van Samaria. Zijn opvolger Sargon II claimt de overwinning en voert de overlevenden weg naar Assur (722). Het grondgebied van het tienstammenrijk wordt verdeeld in drie Assyrische provincies (Samaria, Dor en Megiddo).Laatst aangepast op dinsdag, 10 mei 2011 08:12
 
Reageer (0 reacties)

You need to login or register to post comments.
Reageer op dit artikel in het forum. (0 posts)