close

YOOtoppanel

otseminar  
Onze eerstvolgende seminars:

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 6 maart, Baptistengemeente Sneek

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 20 maart, evangeliegemeente Soest
ntseminar

Top Panel
woensdag, 25 mei 2022

Polls

Welke uitspraak komt het dichtst bij je eigen opvatting over ontstaan en ontwikkeling van de mens?
 
Welkom bij Impact

Welkom in de wereld van de Bijbel! Wij willen je graag stimuleren om te ontdekken wat de Bijbel voor jouw eigen leven kan betekenen. Daarom bieden we je in deze website allerlei achtergronden bij de Bijbel, leuke en leerzame links, seminars, bijbelstudies en artikelen aan. En vragen en feedback zijn altijd welkom!

 

Oriëntatie in de wereld van de Bijbel

 

kompas De Bijbel is een fascinerend boek. Verhalen, brieven en gedichten, wetten en spreuken, liederen en visioenen uit lang vervlogen tijden. Maar met geweldige zeggingskracht. Brandende woorden van hoop, troost en confrontatie. Een bron van geestelijk leven en een van de belangrijkste bronnen van de Westerse cultuur - taal, literatuur, beeldende kunst, fundamentele normen en waarden.

Wie de Bijbel leest, stapt in een onbekende wereld. Meerdere werelden zelfs. Verschillend in tijd, plaats, taal en cultuur. Die werelden kleuren vorm en taal van de bijbelboeken. Hier vindt u een eerste inleiding in die wereld in kaarten, beelden en tijdlijnen.

Lees meer over geografie en chronologie van de bijbelse wereld
 
Afdrukken

Aartsvaders: Mesopotamië en Kanaän

eind 3e millennium voor Christus

Voortijd: Schepping - 2166 vChr  

zandstorm boven het Midden-Oosten Een precieze datering van de gebeurtenissen vóór Abraham is niet te geven. De geslachtsregisters zijn open d.w.z. ze vertonen hiaten (vgl. Gen 11:13/Luc 3:36) om een symmetrische opbouw te bereiken. In een creationistische visie (young earth creationism) schat men de ouderdom van de aarde op circa 15.000 jaar. De naam Eden is waarschijnlijk afgeleid van het Sumerische woord edin (‘vlakte’). Andere mogelijke afleidingen zijn 'waterrijk' (van het Ugaritische 'dn) of overdrachtelijk 'verrukking' (vgl. 2 Sam 1:24; Jer 51:34; Ps 36:9). De verwijzingen naar een (waterrijke) vlakte en de namen van de rivieren (Gen.2:10v) doen denken aan Mesopotamië.

 

Laatst aangepast op dinsdag, 10 mei 2011 08:14
Lees meer over de wereld van Abraham
 

Waarom zijn wij in hemelsnaam op aarde?

regenboogHet koninkrijk van God houdt me bezig. Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat het besef bij me begon te groeien dat ik als deel van de evangelische gemeenschap daar een grote blinde vlek had. Wanneer het koninkrijk te sprake kwam, ging het tien tegen één over de laatste dagen. Uit de evangeliën werd sporadisch gepreekt, meestal met nadruk op tijdloze waarheden. De Bergrede en Jezus’ gelijkenissen, dat bleef moeizaam geworstel. Speelde de wet nou wel of geen rol in het leven van een christen, of was het allemaal bedoeld voor een toekomstige joods, duizendjarig koninkrijk? Jezus’ scherpe ethische vermaningen ontgingen me in meerderheid op dezelfde wijze. Behalve die ene, die ik maar niet kwijtraakte: “Zoek eerst mijn koninkrijk en mijn gerechtigheid, en al het overige zal u gegeven worden (Matt 6:33).”

 

Laatst aangepast op dinsdag, 10 mei 2011 08:18
Lees meer over Mensen met een Missie
 
Afdrukken

Jezus en het Koninkrijk van God

jesus-pantocratorDe komst van het koninkrijk: de centrale boodschap van de Bijbel

En nadat Johannes was overgeleverd, ging Jezus naar Galilea om het evangelie Gods te prediken, en Hij zeide: “De tijd is vervuld en het Koninkrijk Gods is nabijgekomen. Bekeert u en gelooft het evangelie.” Marc 1:14-15 (vgl. Matt 4:23//Luc 4:43)

De prediking van het koninkrijk van God is het hart van Jezus’ boodschap (o.a. Bergrede) en die van zijn discipelen (Matt 9:35; 10:7 en 24:14). Nergens legt Jezus de term uit. Kennelijk was het begrip gemeengoed in Israël.

Laatst aangepast op dinsdag, 10 mei 2011 08:17
Lees meer over Jezus' boodschap van het koninkrijk
 
E-mailadres

Het Oude Testament in Vogelvlucht

keys_ligEEN REIS DOOR
4000 JAAR
GESCHIEDENIS
IN ÉÉN

ONVERGETELIJKE DAG!

In zes uren vol actie neemt u bijbelse feiten, namen, plaatsen en personen in u op. Haast spelenderwijs leert u hoofdlijnen en achtergronden van het Oude Testament kennen … èn u onthoudt ze!

Laatst aangepast op woensdag, 09 december 2009 11:12
Nieuwsgierig naar Het Oude Testament in Vogelvlucht?