close

YOOtoppanel

otseminar  
Onze eerstvolgende seminars:

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 6 maart, Baptistengemeente Sneek

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 20 maart, evangeliegemeente Soest
ntseminar

Top Panel
donderdag, 20 januari 2022
Nieuwe Testament

Chronologie van Paulus' leven

 (alle hieronder vermelde data zijn bij benadering)   

 

Lees meer...
 

De historische Jezus


 

 

Niet-christelijke bronnen

Maar weinig mensen beweren dat Jezus nooit bestaan heeft.  Daarvoor is het getuigenis van de 27 boeken van het Nieuwe Testament en het getuigenis van de vroege kerk, aangevuld met enkele Romeinse en Joodse bronnen, te duidelijk. Deze niet-christelijke bronnen wijzen op een beperkt aantal historische omstandigheden rond zijn leven en dood, en op de overtuigingen van de eerste christenen.

 

Heidense bronnen

tacitus Tacitus

Deze Romeinse geschiedschrijver schreef omstreeks 112 AD. in zijn Annalen (XV 44), dat Nero de christenen vals beschuldigde van het stichten van de Grote Brand van Rome.

 

Lees meer...
 

Informatiebronnen over Jezus

 

De evangeliën als betrouwbare historische bronnen

Kunnen documenten die onderling afhankelijk zijn en gebaseerd op mondelinge overleveringen, en die op zoveel plaatsen van elkaar afwijken toch betrouwbare bronnen van informatie zijn over de historische Jezus? Was dat sowieso de bedoeling van hun auteurs? Zijn het niet eerder theologische verhandelingen dan historische verslagen? Waren de eerste generaties christenen een creatieve gemeenschap die zich vrij voelde om woorden in Jezus’ mond te leggen die beantwoordden aan de behoeften van de gemeenten die zij aanschreven?

 

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 Volgende > Einde >>

Pagina 3 van 5