close

YOOtoppanel

otseminar  
Onze eerstvolgende seminars:

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 6 maart, Baptistengemeente Sneek

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 20 maart, evangeliegemeente Soest
ntseminar

Top Panel
woensdag, 25 mei 2022
Kerkgeschiedenis

Kerkvaders

 

pentecost20flame20and20dove"..maar gij zult kracht ontvangen, wanneer de Heilige Geest over u komt, en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde." Hand 1:8

Het woord  ‘kerk’ is afgeleid van het Griekse "kuriakè" (van de Heer), dat echter in de Bijbel nergens voor de gemeente wordt gebruikt.  ‘Gemeente’ is de vertaling van het Griekse "ekklesia" (vergadering). De eerste naam komt in de Griekse grondtekst dus nergens voor; de tweede 120 maal. Het woord ekklesia wordt in twee betekenissen gebruikt in het Nieuwe Testament: de universele en plaatselijke gemeente .


 

Lees meer...
 

pentecost3 Universele en plaatselijke gemeente

 

"..maar gij zult kracht ontvangen, wanneer de Heilige Geest over u komt, en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde." Hand 1:8

Het woord  ‘kerk’ is afgeleid van het Griekse "kuriakè" (van de Heer), dat echter in de Bijbel nergens voor de gemeente wordt gebruikt.  ‘Gemeente’ is de vertaling van het Griekse "ekklesia" (vergadering). De eerste naam komt in de Griekse grondtekst dus nergens voor; de tweede 120 maal. Het woord ekklesia wordt in twee betekenissen gebruikt in het Nieuwe Testament: Universele en plaatselijke gemeente.


Universele gemeente

De universele gemeente bestaat uit allen die verlost zijn “uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon” (Col 1:13). Het is de gemeenschap van alle wedergeboren gelovigen door alle tijden heen (o.a. Efeze 1:22, 3:10, 5:23; Col 1:18).

Dit lichaam van Christus is wereldwijd. Het is niet genoeg om te weten dat je daar deel van bent. Om het leven door Jezus Christus werkelijk uit te leven en hierin getraind te worden, heeft God de plaatselijke gemeente gegeven.


Lees meer...
 

Het ontstaan van de Canon van het Nieuwe Testament

oude_bijbel

1. De canon

 

  Het woord canon is van Griekse oorsprong: kanon (riet). Dit riet werd gebruikt als meetlat of maatstaf. I.v.m. de Bijbel betekent het ‘de officieel aanvaarde lijst van boeken’. De canon is geen zelfstandige vinding van de kerk. De kerk heeft her- en erkend welke boeken vanaf het begin door God geïnspireerd waren.

   

  Lees meer...
   
  << Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

  Pagina 1 van 3