close

YOOtoppanel

otseminar  
Onze eerstvolgende seminars:

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 6 maart, Baptistengemeente Sneek

Het Nieuwe Testament in Vogelvlucht, 20 maart, evangeliegemeente Soest
ntseminar

Top Panel
zaterdag, 21 september 2019


PDF Afdrukken
woensdag, 11 november 2009 17:36

Tijdlijnen in de Bijbelse Archeologie


Achtergrond

Archeologen hebben de antieke geschiedenis verdeeld in opeenvolgende perioden, op grond van waargenomen discontinuïteiten in het culturele archief. Die verschillen kunnen diverse oorzaken hebben. Het kan gaan om opmerkelijke regionale verschillen in de verdedigingswerken van steden, radicale veranderingen in de technologie van gereedschappen die samenlevingen in een regio gebruiken, bewijs van grootschalige verwoesting rond een bepaald tijdstip, duidelijke veranderingen in de welvaart van een samenleving, enz. Je kunt zulke dramatische verschuivingen aanwijzen zonder er meteen precieze data aan te koppelen. Bijbelse archeologen hebben echter ook geprobeerd om algemene tijdperken toe te wijzen aan deze culturele perioden. Naarmate hun kennis van antieke culturen toenam, hebben ze die onderverdeeld in steeds kleinere deeltijdperken.

De bijbelse archeologie werd pas echt een wetenschap toen Sir Flinders Petrie in 1890 de opgraving van een tell leidde op basis van de "stratigrafie". Hij koppelde de datering van artefacten aan de lagen waarin ze waren aangetroffen. Later, in de periode tussen de wereldoorlogen, werden er nog twee belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van archeologie als wetenschap. William Albright ontwikkelde een methode om een datering te baseren op gevonden aardewerk. Daarnaast ging men methodisch veldonderzoek gebruiken om brede regionale verschuiving in antieke nederzettingspatronen vast te stellen.

Toen Israel in 1948 een staat werd, kwam het tot een uitbarsting van archeologische activiteit in het land met gebruikmaking van de zojuist kort beschreven technieken en methoden. Een logisch uitvloeisel daarvan was de datering van de vondsten in diverse tells, en het verzamelen van data waarop men een algemeen aanvaarde tijdlijn kon baseren.

Laatst aangepast op maandag, 01 november 2010 14:11
Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende > Einde >>

Pagina 4 van 6